Angraecum

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Angraecum. Hier vindt u tevens alle Angraecum soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van de Angraecum wordt afgeleid van het Maleise woord ‘Anggrek’, wat wordt gebruikt om verscheidene soorten epifytische orchideeën te beschrijven.

Kenmerken en herkomst

Angraecum is een geslacht met ongeveer 220 soorten, waarvan de meeste te vinden zijn in tropisch Afrika en Madagaskar. Maar ook op de Comoren, de Seychellen en de Mascarenen zijn deze orchideeën te vinden. Ze komen voor tussen zeeniveau en 2000 meter in vochtige gebieden. De meeste Angraecum zijn epifyten, maar sommige zijn lithofyten.

De bloemen groeien trosvormig vanuit de bladoksels en geven, meestal, ’s nachts een zeer intense geur af. Ze zijn meestal wit, maar een enkele zijn geel, groen of okerkleurig. Verder hebben alle bloemen van de soorten in dit geslacht een lange uitloper aan de achterkant van de lip. Omdat Angraecum aangepast is aan droge tropische wouden hebben ze over het algemeen nogal vlezige bladeren.

18 artikel(en)

per pagina

18 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Angraecum hebben een warme, zeer lichte plaats nodig waar ze in de zomer beschermd worden tegen het direct zonlicht van de middagzon.

Temperatuur

Overdag is een temperatuur tussen de 26,5℃ en 28,5℃ gewenst en in de avond mag deze teruglopen tot een temperatuur tussen de 15,5℃ en 18,5℃.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 60% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

In de winter dient de Angraecum gelijkmatig vochtig gehouden te worden door water te vernevelen op de potgrond als deze droog is. In het voorjaar en de zomer mag je de Angraecum meer water gaan geven. Het is wel gewenst om de Angraecum in de zomer iets te laten drogen alvorens nieuw water te geven.

Bemesten

Gedurende het voorjaar en de zomer de planten éénmaal per week licht te bemesten. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Angraecum. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Angraecum nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Angraecum om te bloeien.

Verpotten

Soorten met vlezige wortels mogen om de twee jaar verpot worden in grove bark fractie 4. Voor een nog beter resultaat kan bij het verpotten de grond even gezeefd worden.
Soorten met dunne wortels hebben een mengsel nodig dat bestaat uit 60% grove bark fractie 4, 20% bark fractie 2 en 20% sphagnum. Dit zorgt ervoor dat de wortels minder snel uitdrogen.