Brassavola

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Brassavola. Hier vind u tevens alle Brassavola soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van de Brassavola is opgedragen aan de Venetiaanse edelman en arts Antonio Musa Brassavola door de Schotse botanist Robert Brown in 1813.

Kenmerken en herkomst

Brassavola is een geslacht met 20 soorten verspreid over de laaglanden van Centraal-Amerika en tropisch Zuid-Amerika. Het zijn epifyten, en sommige zijn lithofyten.

Deze orchidee maakt één witte of groen-witte bloem, of een tros van een paar bloemen. De drie sepalen en 2 petalen zijn groenachtig, smal en lang. De basis van de brede lip omhult gedeeltelijk het gynostemium. De meeste Brassavola geven een sterke, lekkere, citrusachtige geur af. Dit doen ze echter alleen in de avond en ’s nachts, om zo de juiste mot aan te trekken. Verder kenmerkt het geslacht Brassavola zich door de opbouw van één vetblad, dat uit een cilindrische pseudobulb groeit. In 1698 was de soort Brassavola nodosa de eerste tropische orchidee die meegenomen werd vanuit het oorsprongsgebied Curaçao naar Nederland. Vanuit de botanische tuinen van de universiteiten die ermee begonnen te kweken, begon de verspreiding van deze soort over de hele wereld als kasplant en later ook als kamerplant. Het was deze orchidee die bij liefhebbers voor het eerst de belangstelling voor orchideeën wekte.

13 artikel(en)

per pagina

13 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Brassavola hebben een lichte plek nodig waar ze tijdens de zomer beschermd worden tegen de extreme middagzon. In de zomer mag de Brassavola ook buiten worden gehouden.
‘s Winters mag de Brassavola volledig aan de zon worden blootgesteld.

Temperatuur

In de zomer is een temperatuur tussen de 12,5℃ en de 30℃ ideaal. In de winter is een temperatuur rond de 18℃ gewenst.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 50% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

In de winter mag de Brassavola vrij droog gehouden worden. Nooit geheel laten drogen en zorg dat de pseudobulben niet verschrompelen. Houdt de Brassavola gelijkmatig vochtig door in 1 a 2 keer per week water vernevelen op de potgrond. In de zomer mag je de Brassavola meer water geven. Het is wel gewenst om de Brassavola in de zomer iets te laten drogen alvorens nieuw water te geven.

Bemesten

Gedurende het voorjaar en de plant eens in de 2 weken licht bemesten. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Brassavola. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Brassavola nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Brassavola om te bloeien.

Verpotten

De Brassavola dient tussen de 12 en 24 maanden verpot te worden in grove bark fractie 4. Voor een nog beter resultaat kan bij het verpotten de grond even gezeefd worden. Dit zorgt ervoor dat de wortels snel drogen, tevens houdt de plant van een luchtig grond.