Dendrobium

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Dendrobium . Hier vind u tevens alle Dendrobium soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht komt voort uit de Griekse woorden ‘dendron’ (boom) en ‘bios’ (leven), waarmee verwezen wordt naar het habitat van deze planten.

Kenmerken en herkomst

Dendrobium is een geslacht met ongeveer 1200 soorten en komen voor in zeer gevarieerde biotopen, van tropische laaglandregenwouden tot de koele bergwouden van de Himalaya en zelfs de Australische woestijn, voornamelijk in Zuid-, Oost- en Zuidoost-Azië, Australië, Borneo, Nieuw-Zeeland en de eilanden van de Stille Oceaan. Het zwaartepunt ligt in de regio Malesië.

Het zijn overwegend epifytische, zelden lithofytische planten, met een sympodiale groeiwijze. Ze bezitten eironde tot langwerpige pseudobulben, die bij sommige soorten tot wel twee meter lang kunnen worden. De meeste soorten hebben gras- of rietachtige stengels. De meestal ovale bladeren kunnen verspreid staan langs de hele lengte van de stengel, of gegroepeerd aan de top.

De bloeiwijze is een tros, variërend in lengte van enkele centimeters tot bijna één meter, met enkele tot meer dan honderd bloemen. Bladverliezende soorten dragen één of twee jaar enkel bladeren, vooraleer eenmalig te bloeien, terwijl groenblijvende soorten kunnen bloeien vanaf het tweede jaar en gedurende meerdere jaren opnieuw tot bloei kunnen komen.

De bloemen zijn middelgroot tot groot, met brede, lichtgekleurde petalen en sepalen, en een donkerder gekleurde of getekende lip.

Artikelen 1 tot 36 van 103 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Artikelen 1 tot 36 van 103 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Verzorgingstips

Dendrobium kunnen het best onderverdeeld worden in twee groepen. Zij die een koele verzorging vereisen en zij die een warme verzorging vereisen

Plaatsing

Dendrobium hebben een zeer lichte plaats nodig waar ze beschermd worden tegen de middagzon.

“Koele verzorging”

Temperatuur

Koele Dendrobium hebben overdag, in de zomer, een temperatuur tussen de 18°C en 30°C nodig. ’s Nachts mag deze temperatuur fors dalen naar ongeveer 10°C.
Gedurende de winter dient de temperatuur overdag niet boven de 18°C te komen, ‘s nachts mag deze niet beneden de 8°C zakken.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 70% Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

In de zomer periode mag u de Dendrobium ongeveer 1 keer per week water geven. Wanneer het erg warm is mag u tot 3 keer per week water geven.
In de winter zal de Dendrobium voldoende hebben aan 1 waterbeurt in de twee weken.

Bemesten

In de zomer kunt u 1 a 2 keer in de week bemesten. In de winter is dit eigenlijk niet nodig tenzij de Dendrobium een nieuwe scheut heeft aangemaakt, In dat geval adviseren wij door te mesten tot de scheut uitgegroeid is.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Dendrobium. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Dendrobium nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Dendrobium om te bloeien.

Verpotten

Eens in de 2 of 3 jaar kunt u de Dendrobium verpotten, de beste periode hiervoor is het voorjaar.

“Warme verzorging”

Temperatuur

Bij warme Dendrobium mag de temperatuur overdag oplopen tot 28,5°C en in de nacht dalen tot rond de 23°C. Hoe warmer hij staat hoe makkelijker hij groeit.
In de winter is een temperatuur van 18,5℃ a 24°C overdag ideaal. ’s Nachts mag deze dan een klein beetje dalen tot ongeveer 16,5℃ à 18°C.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht en van de temperatuur. Bij een hoge temperatuur is ook een hoge luchtvochtigheid gewenst

Water

Tijdens de zomer, wanneer de planten in de groei zijn, mogen ze vrij vochtig gehouden worden. U kunt dan 2 a 3 keer per week water geven.  
Als de groei begint te stagneren, dient men Dendrobium iets minder water te geven. De pseudobulben mogen echter niet verschrompelen

Bemesten

In de zomer, zodra de plant flink begint te groeien, mag deze één maal per week mest krijgen.
De rest van het jaar  mogen Dendrobium eens in de veertien dagen licht bemest worden. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Dendrobium. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Dendrobium nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Dendrobium om te bloeien.

Verpotten

Dendrobium dienen ieder jaar verpot te worden. Planten met dunne wortels hebben graag fijne bark of spaghnum, terwijl de planten met dikkere wortels liever in grove bark staan.