Dendrochilum

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Dendrochilum. Hier vind u tevens alle Dendrochilum soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring:

De naam van dit geslacht komt voort uit de Griekse woorden ‘dendron’ (boom) en ‘cheilos’ (lip) of , waarmee verwezen wordt naar ofwel de epifytische groeiwijze of de grote lip aan de bloemen van deze soort.

Kenmerken en herkomst:

Dendrochilum is een geslacht met ongeveer 300 soorten verspreid op hogere hoogtes in de vochtige regenwouden van Zuidoost-Azië tot Nieuw-Guinea, Borneo, Thailand en de Filippijnen. Het centrum van de verspreiding ligt echter in Borneo en de Filippijnen.

Het geslacht bevat zowel epifyten als lithofyten, en zelfs enkele terrestriale soorten. Dit geslacht kent een breed scala aan stervormige, geurende, miniatuur bloemen. De bloeiwijze is een tros, die tot wel 50 centimeter lang kunnen worden. De stengels zijn ei- tot cilindervormige, gestreepte, zeer kleine pseudobulben, ongeveer 4 tot 10 centimeter lang, met groene of bruine schutbladeren aan hun basis. Iedere pseudobulb draagt ​​een of twee stevige, rechtopstaande en lancetvormige bladeren, meestal ongeveer 20 cm lang, met smalle bladstelen.

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Dendrochilum hebben een zeer lichte plaats nodig, waar ze beschermd worden tegen de middagzon.

Temperatuur

In de winter mag de temperatuur voor de Dendrochilum niet beneden de 18°C zakken. Terwijl in de zomer de dagtemperatuur boven de 30°C mag zijn.
Huiskamertemperatuur is vrijwel ideaal voor dit geslacht.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de planten vrij vochtig gedurende de groeiperiode in de zomer. De potgrond moet altijd eerst licht opgedroogd zijn voordat de plant weer water krijgt. Als de planten uit hun groeiperiode komen moeten ze iets droger gehouden worden. De pseudobulben mogen echter niet verschrompelen.

Bemesten

Laat in het voorjaar en in de zomer mag men Dendrochilum om de watergift bemesten. In de winter mag men de planten eens in de veertien dagen mest toedienen. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Dendrochilum. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Dendrochilum nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Dendrochilum om te bloeien.

Verpotten

Dendrochilum dienen om de 18 maanden verpot te worden in het voorjaar, vlak voor de groeiperiode, in fijne of grove bark.