Dracula

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Dracula. Hier vind u tevens alle Dracula soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht betekent letterlijk ‘Kleine Draak’, waarmee verwezen wordt naar de twee vreemde, lange sporen van de sepalen.

Kenmerken en herkomst

Dracula is een geslacht met ongeveer 120 soorten verspreid door Centraal-Amerika en door het noordwesten van het Andes gebergte.

Het zijn voornamelijk epifytische, maar ook terrestriale, planten die een voorkeur hebben voor schaduw en een vrij koude temperatuur. Deze orchideeën groeien in bosjes vanuit een korte rizoom, als een cluster stengels. Ze hebben geen pseudobulben. Aan elke stengel groeit één groot, dun, geplooid blad met een duidelijk zichtbare middennerf. Deze gladde, licht- tot donkergroene bladeren kunnen sponsachtig zijn en de taak van de missende pseudobulben op zich nemen. De bloemstengels groeien horizontaal vanuit de basis van de plant, of naar beneden. De bloemstengels van sommige soorten groeien echter wel verticaal omhoog. De bloemen hebben lange sporen, zijn in principe driehoekig en worden ofwel enkel, of achtereenvolgend gedragen door de bloemstengel. Deze bloemen hebben een raar aspect,wat komt door de lange sporen van de twee sepalen. De petalen zijn vrij klein en enigszins verdikt. De lip is vaak vrij groot, vergeleken met die van andere geslachten van de subtribus Pleurothallidinae, en kan op een schimmel of paddenstoel lijken. Dracula hebben meestal een goed ontwikkelt gynostymium met twee pollinia. Verder hebben de randen van de petalen en sepalen vaak franjes.

9 artikel(en)

per pagina

9 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Dracula hebben een halfschaduw plaats nodig op de vensterbank. Direct zonlicht dient men te vermijden.
In de zomer kunnen veel soorten ook buiten worden gehouden op een schaduwrijke plaats beschut van wind of tocht.

Temperatuur

De minimale temperatuur in de winter ligt tussen de 8 en 15°C.
In de zomer kunnen de planten ook temperaturen tot maximaal 27,5 °C verdragen, mits de temperatuur  ’s nachts zakt naar 10℃ a 12℃ graden.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 50% en 85%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

De planten dienen vrij vochtig gehouden te worden.
In de zomer mag het plantje ook met de voeten een schaaltje staan met daar wat water in. Op deze manier kan de plant in de zomer beter met de warmte omgaan.
Hoe koeler de temperatuur, hoe meer men de potgrond zal moeten laten opdrogen. Let wel op dat je de plant niet laat uitdrogen
In het wild genieten Dracula van uiterst zuiver water, ze zijn dan ook erg gevoelig als het om water geven gaat. Gebruik altijd regenwater, kraanwater is vaak geen goed idee voor de verzorging van dit geslacht.

Bemesten

In het voorjaar en zomer 1 maal per maand mest geven.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Dracula. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Dracula nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Dracula om te bloeien.

Verpotten

Dracula dient iedere 12 maanden verpot te worden in spaghnum. Voor extra goede resultaten raden wij aan om planten van dit geslacht iedere 6 maanden te verpoten.