Juweel orchideeën

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Juweelorchideeën. Hier vindt u tevens alle Juweelorchideeën die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Juweelorchideeën staan ​​vooral bekend om hun rode en groene textuurbladeren, die een glinsterende nerf en vaak een fluweelachtig oppervlak hebben. De meeste van deze planten produceren witte of lichtgele bloemen. De bloeiperiode kan zijn tijdens de winter of zeer vroege lente maanden.

10 artikel(en)

per pagina

10 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Juweelorchideeën groeien op de bodem van het regenwoud, dus ze houden niet van teveel licht. In feite kan teveel zonlicht hun kenmerkende glimmende bladkleuren wegspoelen. Juweelorchideeën worden binnenshuis gehouden als kamerplant. Vergeet dan alles wat je hebt geleerd over het kweken van andere orchideeën, dit is niet te vergelijken. De meeste juweelorchideeën zijn juist aards, wat betekent dat ze graag hun wortels in een vorm van grond hebben.

Temperatuur

Het is een thermofiele plant dus deze houdt van warmte. Deze planten zijn dan ook erg gevoelig voor koude temperaturen! Het hele jaar door is de gemiddelde gewenste dagtemperatuur 21,5-29°C en de gemiddelde gewenste nachttemperatuur 16.5-19°C. Deze planten dienen op een plek te staan waar ze niet teveel temperatuurschommelingen krijgen. De planten mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht en een constante luchtbeweging is gewenst.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 60% en 90%. In de winter mag de luchtvochtigheid lager zijn dan in de zomer.

Water

Deze plantjes zijn gevoelig voor vocht op het blad. Besproeien is dus niet aan te raden, dan komen er druppels water op de blaadjes. Ze hebben ongeveer eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond iets te laten drogen voor er weer water wordt gegeven. Maar het substraat mag nooit compleet droog zijn! Bij watergeven is het belangrijk dat het water schoon en lauwwarm is, niet koud. Het liefste hebben deze planten gefilterd water. Geef nooit stilstaand water aan uw planten. Voor deze plantjes is osmosewater dan ook het beste; dit is sterk gezuiverd water. Dit is geen must maar vereenvoudigd de verzorging.

Bemesten

Juweelorchideeën moeten worden gevoed om te kunnen bloeien. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is om de suikers aan te maken die de planten nodig hebben om te groeien en bloeien. Tijdens de actieve groei moeten de planten regelmatig met wat kunstmest voor orchideeën worden bemest. Deze soorten hebben met name calcium nodig, dit versterkt de plant.

Verpotten

Verpotten is nodig op het moment dat het substraat dicht gaat slibben. Dit ligt aan omstandigheden zoals de hoeveelheid meststof. Kokosvezel zal ieder jaar vervangen moeten worden. We raden het voor juweelorchideeën sterk af om potgrond te gebruiken. Ze hebben luchtig materiaal nodig, dit kan zijn een turfmengsel, kokosvezel of Sphagnum.