Ludisia

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Ludisia. Hier vind u tevens alle Ludisia soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De oorsprong van de naam van dit monotypisch geslacht is onbekend. Maar de plant staat bekent als de ‘juweel orchidee’.

Kenmerken en herkomst

Ludisia is een monotypisch geslacht, dat voorkomt in China en Zuidoost-Azië. Het is een terrestriale plant die langs de oevers van rivieren gevonden kan worden en op de grond in bossen.

De plant wordt vooral gehouden om zijn bladeren, deze zijn donkergroen van kleur en hebben donkerrode aderen. De bloeiwijze van deze plant is een tros van een tien- of twintigtal kleine, witte, geurende bloemetjes met een kronkelend, geel gynostemium. Wanneer ze ruimte krijgen, zullen ze al snel in bosjes gaan groeien.

4 artikel(en)

per pagina

4 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Ludisia hebben een vrij schaduwrijke plaats nodig.

Temperatuur

Een ideale temperatuur ligt overdag tussen de 18 en 29°C. ’s Nachts mag deze dan met enkele graden dalen, zodat de planten kunnen afkoelen.
In het algemeen groeit deze soort het beste bij een temperatuur van 21,5℃. Op enkele moeilijke soorten na groeit dit geslacht het beste in terrariums.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de Ludisia het hele jaar door gelijkmatig vochtig.

Bemesten

Tijdens de groeiperiode in de zomermaanden kan men de planten één maal per maand licht bemesten. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Ludisia. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Ludisia nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Ludisia om te bloeien.

Verpotten

Wanneer Ludisia uit de pot beginnen te groeien, mogen deze verpot worden in nieuw sphagnum. Naar eigen keuze kan men de Ludisia ook in turf zetten, dit raden wij echter af voor bijzondere soorten.