Miltonia

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Miltonia. Hier vind u tevens alle Miltonia soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht is opgedragen aan de Engelse edelman en orchideeën enthousiast Charles Wentworth-Fitzwilliam door de Engelse botanicus John Lindley in 1837.

Kenmerken en herkomst:

Miltonia is een geslacht met ongeveer 20 epifytische soorten die voorkomen in het Atlantisch Woud. Ze hebben pseudobulben waar één of twee bladeren op staan en dragen vaak meerdere grote, wasachtige bloemen op een bloemstengel. De lip is groot en plat en heeft geen verdikking. Het gynostemium heeft twee harde stuifmeelklompjes. Verder hebben de bloemen een fijne, exotische geur, die soms lijkt op de geur van rozen. 

2 artikel(en)

per pagina

2 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Miltonia hebben een halfschaduwrijke plaats nodig. In de winter moeten ze echter zo veel mogelijk licht krijgen.
’s Zomers mogen Miltonia ook buiten gehouden worden onder een afdak.

Temperatuur

In de zomer mag de temperatuur maximaal 20°C zijn en ’s nachts mag deze niet beneden de 15°C zakken.
Gedurende de winter is overdag een constante temperatuur van 14℃ à 18°C ideaal, ’s nachts mag deze dan enkele graden zakken.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 65%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de potgrond in de zomer constant vochtig, dit wil zeggen dat u de plant water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is.
In de winter mogen Miltonia iets minder water.

Bemesten

Tijdens de groeiperiode, in de zomer, kan men de planten één maal per week licht bemesten. In de winter kan men Miltonia één maal per maand ook licht bemesten.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Miltonia. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Miltonia nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Miltonia om te bloeien.

Verpotten

Miltonia dienen eens in de 2 jaar opgepot te worden in een mengsel van grove bark (20%), fijne bark (75 %) en sphagnum (5 %).