Paphiopedilum

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Paphiopedilum. Hier vind u tevens alle Paphiopedilum soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht is ontleend aan Paphos, een stad op het eiland Cyprus, en van het Oud-Griekse ‘podilon’ (schoen), waarmee verwezen wordt naar de opvallende, schoenachtige vorm van de lip.
Kenmerken en herkomst
Paphiopedilum is een geslacht met ongeveer 80 soorten verspreid door tropisch en subtropisch China, India, Zuidoost-Azië en Oceanië.
Het zijn voornamelijk terrestriale planten, met uitzondering van enkele soorten die epifytisch of lithofytisch zijn. Deze planten hebben geen pseudobulben, maar maken telkens nieuwe scheuten. De bladeren zijn vaak gevlekt en kunnen kort en rond zijn of lancetvormig. De bloemen verschijnen aan een tros, met één of enkele bloemen. De bloem kent een vergrote sepaal, die meestal opvallend gemarkeerd is. De andere sepalen zijn vaak klein en verschuilen achter de lip. De petalen kunnen kort en rond, of langgerekt en gedraaid zijn.
Net als bij alle andere geslachten uit de onderfamilie Cypripedioideae is een opvallende lip aanwezig. Deze lip lijkt op een buideltje en wordt gebruikt om insecten te vangen voor bestuiving. Als een insect eenmaal in de buidel is gekropen, kan deze alleen nog naar buiten door een kleine opening. Terwijl hij naar buiten kruipt, komt zijn lichaam in contact met de stuifmeelklompjes. Bij een volgende bloem zal het insect de stamper bevruchten.

 

Artikelen 1 tot 36 van 149 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Artikelen 1 tot 36 van 149 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Verzorgingstips

Plaatsing

Paphiopedilum hebben een plaats in het daglicht nodig..

Temperatuur

’s Zomers mogen koele Paphiopedilum ook buiten gehouden worden onder een afdak. De dagtemperatuur het hele jaar tussen de 21,5°C en de 28,5℃ liggen.
’s Nachts moet deze dan zakken naar ongeveer 15°C tot 20℃, zodat de planten kunnen afkoelen.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 70%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de potgrond in de zomer constant vochtig, dit wil zeggen dat u de plant water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is.
In de winter mogen Paphiopedilum iets minder water.

Bemesten

Tijdens de groeiperiode, in de zomer, kan men de planten twee maal per maand licht bemesten. In de winter hoeft men geen mest te gebruiken.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Paphiopedilum. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Paphiopedilum nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Paphiopedilum om te bloeien.

Verpotten

De Paphiopedilum mag één maal per jaar in het voor- of najaar verpot worden.