Phaius
Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Phaius. Hier vind u tevens alle Phaius soorten die wij in ons assortiment aanbieden.
Naamverklaring
De naam Phaius komt voort uit het Griekse woord ‘phaios’ (schemerig), waarmee verwezen wordt naar de veel voorkomende schemerachtige roodbruine kleur van de bloemen die de plant dragen.
Kenmerken en herkomst
Phaius is een geslacht met ongeveer 50 soorten verspreid door tropisch Zuidoost-Azië, China, Japan, Australië, Afrika en Madagaskar. Het zijn vrij grote terrestriale planten. De pseudobulben zijn klein en dragen grote geplooide bladeren. De bloemstengels ontstaan vanuit de oude pseudobulben en kunnen tot wel 150 centimeter lang worden.
De bloemen groeien trosvormig. De sepalen en petalen lijken erg op elkaar en staan om de, gedeeltelijk zakachtige, gelobde lip, die het gynostemium omwikkelt. Vaak geven de bloemen een aangename geur af.
-
Phaius tankervilleae "Purple"
Bloeiend: Nee€ 29,95
Verzorgingstips
Plaatsing
Phaius hebben een lichte plaats nodig, waar ze beschermd worden tegen direct zonlicht. In de zomer kan men deze plant het best een beetje in de schaduw zetten en in de winter moeten ze zo veel mogelijk licht krijgen. ’s Zomers mogen Phaius ook buiten gehouden worden onder een afdak.
Temperatuur
De dagtemperatuur mag in de zomer liggen tussen de 25 en 35°C. Gedurende de winter is een temperatuur tussen de 18 en 25°C overdag ideaal. Het hele jaar door moet deze plant nachts afkoelen, een daling van enkele graden in de temperatuur is voldoende.
Luchtvochtigheid
Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.
Water
Houd de potgrond constant vochtig, dit wil zeggen dat u de Phaius water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is. In de winter mogen Phaius pas water als de potgrond geheel opgedroogd is.
Bemesten
Tijdens de groeiperiode, in de zomer, kan men de Phaius twee maal per maand licht bemesten. In de winter hoeft men niet direct mest te gebruiken. Door weersomstandigheden kan het soms voorkomen dat de Phaius later in het jaar toch een nieuwe scheut aanmaakt. Het is dan raadzaam om de Phaius weer licht te bemesten zodat de nieuwe scheut goed door kan groeien. Een grotere scheut geeft mooiere bloemtakken.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Phaius . Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Phaius nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Phaius om te bloeien.
Verpotten
Wanneer Phaius uit de pot beginnen te groeien dient men de planten op te potten in nieuwe turf. Naar voorkeur mag er ook spaghnum of een mengsel van turf, bark en spaghnum gebruikt worden. De ondergrond die u gebruikt hangt af van de verzorging, de temperatuur en de luchtvochtigheid waarin de Phaius gehouden wordt.