Phalaenopsis

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Phalaenopsis. Hier vind u tevens alle Phalaenopsis soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van de Phalaenopsis komt voort uit de Griekse woorden ‘phalaina’ (mot) en ‘opsis’ (gelijkend), waarmee verwezen wordt naar de vorm van de bloem in sommige soorten. Vele verwarren dit geslacht met de vlinder orchideeën maar dit is dus niet correct.

Kenmerken en herkomst

Phalaenopsis is een geslacht met ongeveer 75 soorten verspreid door Zuidoost-Azië, van de Himalaya tot de Filippijnen en Noord-Australië. Het zijn epifytische planten, met uitzondering van enkele lithofyten. Ze hebben geen pseudobulben, maar de bladeren groeien vanuit de wortelstok. Deze dikke, elliptische bladeren groeien in rijen van twee langs elkaar.
Een gezonde plant heeft ongeveer drie tot vijf bladeren. De bloemstengel groeit vanuit de wortelstok tussen de twee bladeren omhoog, hieraan komt een bloementros met bloemen die tot wel 3 maanden kunnen blijven staan. Er zijn uitzonderingen waarbij de bloemen zelf langer kunnen blijven staan.

Artikelen 1 tot 36 van 110 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Artikelen 1 tot 36 van 110 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Verzorgingstips

Plaatsing

Phalaenopsis hebben een zeer lichte plaats nodig, waar ze beschermd worden tegen direct zonlicht in de zomer.
In de winter hebben ze zo veel mogelijk licht nodig, de vensterbank is dan ideaal.

Temperatuur

Een normale huiskamertemperatuur tussen de 20°C tot 23,5℃ is geschikt.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 35% en 60%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Wanneer de Phalaenopsis in de woonkamer staat zal de plant ongeveer eens in de 7 tot 14 dagen water nodig hebben. Het beste moment om de plant water te geven is wanneer de wortels in de pot grijs van kleur zijn, dit is soms slecht zichtbaar door de groene algen in de pot.
Een andere manier om te kijken of de Phalaenopsis water nodig heeft is door aan de onderkant te kijken of de grond niet heel nat meer is.
Dompel de pot dan enkele seconden onder in een bak met water, haal de pot uit het water en laat deze even uitlekken. Al gauw zullen de wortels weer groen kleuren en de plant kan er weer even tegen aan. Let op bij het watergeven dat er geen water over de bladeren of bloemen heen komt, dit kan ervoor zorgen dat de bloemen of plant gaat rotten.

Bemesten

De Phalaenopsis mag gedurende het voorjaar en de zomer eens in de week licht bemest worden. In de winter mag het eens in de 14 dagen.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Phalaenopsis. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Phalaenopsis nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Phalaenopsis om te bloeien ook kan deze orchideeën meststof er voor zorgen dat de plant makkelijker meer takken gaat maken en meer bloemen aan de bloemtaken komen maar zelf ook dat de bloemen groter worden dan voorheen.

Verpotten

Phalaenopsis dienen ieder jaar opgepot te worden in grove orchideeën bark. Let er op dat de plant niet in een te grote pot wordt verpot. Het beste kunt u gebruik maken van de oude pot tenzij deze kapot of te klein is.
Wanneer de Phalaenopsis ziek is geweest moet u altijd een nieuwe pot gebruiken om te voorkomen dat de plant weer ziek wordt.