Phragmipedium

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Phragmipedium. Hier vind u tevens alle Phragmipedium soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht komt voort uit de Oudgriekse woorden ‘phragma’ (scheiding), waarmee verwezen wordt naar het driehokkige vruchtbeginsel de en ‘pedium’ (schoen), waarmee verwezen wordt naar opvallende, schoenachtige vorm van de lip.

Kenmerken en herkomst

Phragmipedium is een geslacht met ongeveer 30 soorten verspreid door tropisch Centraal- en Zuid-Amerika. De meeste Phragmipedium groeien in de bergen en zijn tamelijk grote, terrestrische orchideeën, maar enkele zijn epifytisch of lithofytisch.
Ze hebben een tot 80 cm lange, rechtopstaande stengel met lancetvormige bladeren en twee tot drie opvallende bloemen. De sepalen zijn naar beneden gebogen en met elkaar vergroeid. De petalen zijn bij sommige soorten bijzonder lang uitgerekt. De lip is opgeblazen tot een buidelvormige structuur, de randen zijn naar binnen geplooid. Het gynostemium heeft twee fertiele meeldraden en een groot schildvormig staminodium. Verder is het vruchtbeginsel is driehokkig.

24 artikel(en)

per pagina

24 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Phragmipedium hebben een schaduwrijke plaats nodig. In de winter moeten ze echter zo veel mogelijk licht krijgen. ’s Zomers mogen koele Phragmipedium ook buiten gehouden worden onder een afdak

Temperatuur

De dagtemperatuur mag het hele jaar door rond de (18,5 tot 22,5°C liggen.)
‘s Zomers mag het oplopen, zolang het ‘s nachts maar zo veel mogelijk kan afkoelen. ’s Nachts moet deze dan zakken naar ongeveer 15°C.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de (45% en 85%). Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de potgrond in de zomer constant vochtig, dit wil zeggen dat u de plant water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is. In de winter mogen Phragmipedium iets minder water.

Bemesten

Tijdens de groeiperiode, in het voorjaar, kan men de planten eens in de veertien dagen licht bemesten. In de zomer kan men de plant het beste eens per 7 dagen bemesten. Dit stimuleert de bloemzetting. In de winter hoeft men geen mest te gebruiken.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Phragmipedium. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Phragmipedium nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Phragmipedium om te bloeien.

Verpotten

Phragmipedium dienen eens in de twee jaar opgepot te worden in een mengsel van grove bark(50%) en sphagnum(50%). Men kan ook een cymbidum mix nemen, of een mix van bark(60%) en sphagnum(30%) en 10 % eikenbladeren. Dit ligt een beetje aan de verzorging die toegepast wordt.