Pleione

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Pleione. Hier vind u tevens alle Pleione soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

Dit geslacht is vernoemt naar Pleione, moeder van de Pleiaden, een figuur uit de Griekse mythologie.

Kenmerken en herkomst

Pleione is een geslacht met ongeveer 16 natuursoorten verspreid door de bergen van de Himalaya, India, Birma, Thailand, Laos, Vietnam en China. Het zijn terrestrische planten, met uitzondering van enkele epifytische en lithofytische soorten.
Deze miniatuur orchideeën kunnen erg goed tegen kou en zelfs tegen vorst. Sommige soorten hebben echter voorkeur aan warmere temperaturen. Ze hebben relatief grote, sponsachtige, bijna bolachtige pseudobulben. Iedere pseudobulb is slechts één jaar actief en draag een of twee geplooide bladeren, met een lenge van 15 tot 30 centimeter. Deze bladeren vallen voor de winter af. De bloemstengel ontstaat vanuit de speudobulben en draagt een mooie, grote bloem. De bloemen van deze soorten zijn roze tot paars, wit of geel, terwijl de geplooide, buisvormige lip vaak wit, met geel, rode of paarse stippen en strepen heeft.

3 artikel(en)

per pagina

 • Pleione forrestii

  Bloeiend: Nee
  € 19,95
 • Pleione maculata

  Bloeiend: Nee
  € 24,95
 • Pleione yunnanensis

  Bloeiend: Nee
  € 18,95

3 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Pleione hebben in het voorjaar een zeer lichte plaats nodig. In de zomer hebben ze een halfschaduwplaats nodig.
Nadat ze hun blad verloren hebben kunnen bijna alle soorten buiten worden gehouden onder een afdak. Sommige soorten kunnen ook gedurende de winter buiten blijven, mits ze beschermd worden. Dit kan bijvoorbeeld met een hoopje bladeren.

Temperatuur

Gemiddeld genomen kunnen de Pleione in de winter een temperatuur tussen de 0 en 5 graden aan, mits ze volvoende droog gehouden worden. Verder is alleen de Pleione limprichtii winterhard genoeg om strenge winters te overleven.
De Pleione formosana kan onze winters meestal wel overleven, maar dan moeten de bulben wel onder de grond zitten.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 65%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

In het voorjaar mag de Pleione voorzichtig vochtig gehouden worden. Later in het voorjaar, als de plant iets meer wortel en blad begint te krijgen, mag de plant ook veel meer water. Dit zodat zijn knol zich goed kan volzuigen. Nadat ze hun blad verloren hebben, de planten koel en droog bewaren.

Bemesten

Wat later in het voorjaar kan men Pleione eens in de 7 dagen licht bemesten.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Pleione . Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Pleione nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Pleione om te bloeien.

Verpotten

Eens per 2 à 4 jaar verpotten. Dit ligt aan of de plant uit de pot is gegroeid of niet. Het kan ook helpen om de Pleione in een ander mengsel te zetten op het moment dat deze slecht groeit.