Psychopsis

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Psychopsis. Hier vind u tevens alle Psychopsis soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht komt voort uit de Griekse woorden ‘psyche’ (vlinder) en ‘opsis’ (gelijkend), waarmee verwezen wordt naar de vorm van de bloem, die lijkt op een felgekleurde vlinder.

Kenmerken en herkomst

Psychopsis is een geslacht met slechts 4 soorten verspreid door de droge bossen van Trinidad, Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru. Daar groeien ze als epifyten op stammen en takken van bomen.
De bloemen van deze soorten lijken op grote, bond gekleurde vlinders. Ze hebben lange, uitgerekte petalen, die lijken op antennes en grote, vleugelachtige sepalen die geel en bruin gevlekt zijn. De geplooide lip is groot en erg opvallend. 

9 artikel(en)

per pagina

9 artikel(en)

per pagina

Verzorgingstips

Plaatsing

Psychopsis hebben een lichte plaats nodig, waar ze beschermd worden tegen direct zonlicht. Een zachte luchtbeweging is gewenst.

Temperatuur

Ze hebben een dagtemperatuur tussen de 22°C en 30°C nodig. ’s Nachts is een temperatuur tussen de 16°C en 20°C ideaal.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 30% en 65%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de potgrond in de zomer constant vochtig, dit wil zeggen dat u de plant water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is.
In de winter mogen Psychopsis iets minder water, denk aan ongeveer 1 keer per 14 tot 20 dagen.

Bemesten

Tijdens de groeiperiode in het voorjaar en de zomer mogen deze planten één maal per week licht bemest worden. De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Psychopsis .
Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Psychopsis nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Psychopsis om te bloeien.

Verpotten

Wanneer Psychopsis uit de pot beginnen te groeien kan men de plant verpotten in nieuw sphagnum. Let er op dat de pot zo klein mogelijk is, zodat het sphagnum goed kan luchten en opdrogen. Men mag ook een mengsel maken van bijvoorbeeld bark (60%) en sphagnum (30%) en (10%) eikenbladeren. Het ligt aan de verzorging wat het beste voor deze plant werkt.

Let op! U mag de bloemtakken van dit geslacht nooit afknippen. De plant maakt namelijk op de oude bloemtak weer nieuwe bloemknoppen.