Restrepia

Deze pagina is bedoeld om u informatie en enkele handige tips te geven betreffende de verzorging van de Restrepia. Hier vind u tevens alle Restrepia soorten die wij in ons assortiment aanbieden.

» Direct naar de verzorging

Naamverklaring

De naam van dit geslacht is opgedragen aan de Colombiaanse politicus José Manuel Restrepo Vélez door de Duitse botanist Carl Sigismund Kunth in 1816.

Kenmerken en herkomst

Restrepia is een geslacht met ongeveer 54 soorten die te vinden zijn van Mexico tot in het noorden van Argentinië. Het zijn kleinere epifytische, zelden lithofytische, planten die groeien op hoogtes tussen de 1800 en 2400 meter. Ze zijn hier voornamelijk te vinden rond open plekken waar veel licht is, in de buurt van stromend water en op gevallen boomstammen of lagere takken.
Het kunnen flinke bosjes worden. Deze soorten kennen geen pseudobulben. De dikke, rechtopstaande bladeren zijn elliptisch in vorm. De bloemen ontwikkelen zich één voor één vanuit een blad. De lange, rechtopstaande sepaal eindigt in een bredere punt.
Restrepia hebben gefuseerde zijdelingse sepalen die best kleurrijk kunnen zijn; Wit, geel, roze, paars, oranje of gespikkeld met rode, bruine of paarse tinten. De lange, zijdelingse petalen lijken op elkaar en lopen uit in een bredere punt. Verschillende soorten, zoals Restrepia muscifera, zijn zeer variabel in grootte, vorm en kleur. Geen twee populaties zijn hetzelfde.

 

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Verzorgingstips

Plaatsing

Restrepia hebben een schaduwrijke plaats nodig. Ze kunnen bijvoorbeekld op een koele vensterbank staan, waar ze wel nog daglicht krijgen. ’s Zomers mogen Restrepia ook buiten gehouden worden onder een afdak.
In de winter moeten ze echter zo veel mogelijk licht krijgen.

Temperatuur

In de zomer ligt de ideale dagtemperatuur tussen de 18,5 en 25°C.
’s Winters is dit ongeveer 10 à 15°C. Zorg echter wel voor een lichte daling in de temperatuur van ongeveer 5 graden gedurende de nacht, zowel ’s zomers als ’s winters.

Luchtvochtigheid

Wij adviseren een luchtvochtigheid ongeveer tussen de 40% en 80%. Dit is verschillend per soort binnen het geslacht.

Water

Houd de potgrond constant vochtig, dit wil zeggen dat u de plant water geeft als de potgrond bijna opgedroogd is.
In de winter hebben Restrepia iets minder water nodig, maar zorg ervoor dat de planten niet uitdrogen.

Bemesten

Dit kan variëren per soort, sommige soorten zijn eenvoudig en hebben niet direct mest nodig, waar dit bij anderen wel gewenst is. Zorg ervoor dat de bemesting niet te sterk is en alleen in het voorjaar en/of zomer gebruikt wordt. Dit is de groeiperiode waarin 1 maal per maand licht bemesten voor de meeste soorten voldoende is.
De bemesting is nodig omdat hier te weinig zonlicht is voor de Restrepia in de wintermaanden. Het zonlicht zorgt normaal gesproken voor de suikers die de Restrepia nodig heeft om te groeien en een bloemtak aan te maken. Zonder bemesting is het moeilijker voor de Restrepia om te groeien en bloeien.

Verpotten

Restrepia dienen ieder jaar verpot te worden in nieuw sphagnum.