Hoe krijg ik de luchtvochtigheid makkelijk omhoog?
Veel planteneigenaren ervaren moeite op zonnige dagen en op koude winterdagen om zowel de temperatuur aangenaam te houden voor tropische kamerplanten als de luchtvochtigheid hoog te houden. In veel huishoudens doet de airconditioning in de zomer of de verwarming in de winter toch meer kwaad dan goed bij onze geliefde planten en orchideeën. Daarom hebben we een aantal eenvoudige tips om jouw plantenklimaat op een makkelijke manier een boost te geven.

Welke luchtvochtigheid heeft mijn kamerplant nodig?

Veel bijzondere en aparte soorten met een hoger prijsje zijn vaak lastiger te kweken. Daarom is het belangrijk om de behoeften van de plant zo optimaal mogelijk na te bootsen. En toch kan dit een ontzettende uitdaging zijn voor bijvoorbeeld planten die in een luchtvochtigheid moeten staan van meer dan 75% bijvoorbeeld. Sommige soorten moeten zelfs in 85% staan! Wat je hiervoor het beste kunt doen, komen we later op terug.

Vijf manieren om de luchtvochtigheid op peil te houden:

1. Hydrokorrels:

Hydrokorrels kunnen heel makkelijk zorgen voor het verhogen van luchtvochtigheid in een ruimte. Zij houden geven namelijk vocht wat makkelijker vrij. De hydrokorrels plaats je in de buurt van jouw planten in een licht verhoogde bak of een plantenschotel. Vervolgens verzadig je deze met water, waardoor de luchtvochtigheid rondom die plek een kleine boost krijgt.

2. Schalen water en waterornamenten:

Schalen water plaatsen op een verwarming is een van de meest toegankelijke en goedkoopste manieren om het klimaat in jouw huis te managen. Zo zal er meer water verdampt worden zodra de verwarming aanslaat, waardoor dit de droge lucht compenseert. Ideaal dus voor jouw groene vrienden.

3. Planten in groepjes bij elkaar:

Planten geven zelf ook vocht af. Daarom is het vaak in het bos koeler op een hete zomerse dag. Maar in het klein werkt dit ook. Plaats jouw planten in groepjes bij elkaar om ze van elkaars verdamping te laten profiteren. Zo wordt de luchtvochtigheid rondom jouw kamerplanten net wat hoger.

4. De airconditioning uit, verneveling aan:

De airco is een van de meest schadelijke apparaten voor tropische kamerplanten en orchideeën. Toch is zo’n koud briesje op een warme zomerse dag wel prettig. Daarom kan er ook voor een alternatief gekeken worden: een vernevelingsapparaat of een luchtbevochtiger. Vernevelingsapparaten of koelerapparaten blazen lucht met een ventilator de ruimte in, gemengd met vocht. Door gebruik te maken van koud water, wordt de temperatuur in de ruimte ook makkelijk wat lager op een warme dag. Vocht koelt de ruimte namelijk ook, zonder dat dit schadelijk is voor jouw collectie geliefde planten.

5. Van vitrinekast naar mini-kas:

Heb jij moeilijke planten, die een erg hoge luchtvochtigheid vereisen, zoals een luchtvochtigheid boven de 70 of 80%? Dan is het gebruik van een vitrinekast wellicht een oplossing. Hiermee kun je makkelijk een mini-kas maken met een eigen klimaat. Het boosten van de luchtvochtigheid is daarin erg gemakkelijk.

5.1 Mini-klimaat beheersing met accessoires

Bovendien kun je de achterwand van zo’n kast heel simpel aankleden en is er tegenwoordig allerlei materiaal voor de verzorging te vinden in een vitrine. Zo kun je het zo uitgebreid maken als je wilt met ventilators, vernevelingsapparatuur, groeilampen, weerstations en timers. Wanneer de kast van hout is, zorg er dan goed voor dat het hout goed is beschermd tegen water.

5.2 Afbeeldingen en informatie over de mini-kas

Wil jij meer weten hierover? Kijk dan tussen onze blogs over de Ikea Greenhouse Cabinet, of kijk op Instagram onder de hashtag #ikeagreenhousecabinet voor meer inspiratie!

Tip

Uitgelichte producten

Aerangis articulataAerangis articulata
Aerangis articulata
Aanbiedingsprijs€21,95
Encyclia citrina (Euchile citrina)
Encyclia citrina (Euchile citrina)
Aanbiedingsprijs€69,90